Voor iemand die al moeite heeft met het opvouwen van een theedoek was dat stembiljet gisteren nogal een opgave. Na het bolletje te hebben aangekruist heb ik met zweet onder m’n oksels proberen het ding niet tot een mislukte origami eend te vouwen. Wat een afhaal menukaart. Ik moet dan grinniken om alle politici die zo intens betrokken zijn met het klimaat. Alles moet anders! Meer bomen en minder auto’s. De parkeerplaats bij het stemlokaal stond vol en ik kruis mijn partij aan op een behangrol.

In het stemhokje naast me staat een oudere dame met ongetwijfeld unisex-fietstassen eveneens servet te vouwen met haar stembiljet. Nog groter dan haar fietskaart, ik hoor het haar denken.

De strijd om kamerklapstoeltjes was hevig dit jaar en de kiezer meer betrokken dan ooit. Klaver zette in op de jongeren en geile huisvrouwtjes, Roemer trachtte met flapoor en twinkeloog de socialisten voor zich te winnen en Buma wil weer staand het volkslied zingen. Weer? Ik ben nog niet bijzonder belegen maar volgens mij is dat hele concertje nog nooit staand opgevoerd. Thieme wist elk onderwerp tijdens debat feilloos om te zwengelen naar het klimaat. ‘Onderwijs? Begint bij het klimaat! AOW? Klimaatverandering!’. Als we op straat vragen wie Asscher is kijkt men je vragend aan en Pechtold wist zijn Democraatjes goed te bedienen. Henk Krol was de sneue pitbull in zijn strijd tegenover Diana Matroos en Rutte won armpje drukken met Erdogan. Een mooie muppetshow, daar in de Kamer. De grootste muppet liet zich amper zien voor de verkiezingen, daar zeg ik dan ook maar niks over.

De opkomst was fantastisch. In Nijmegen heerste paniek want de stembiljetjes waren op. En in Twello, jazeker, ons eigen Twello moest de StemmenStamper uit de kast komen. Ik vind het prach-tige televisie. In Restaurant Korderijnk werd Jolande Hermsen aangerukt om aan te treden als StemmenStamper. Ik vind dit zó mooi. Dat er überhaupt een ding bestaat wat StemmenStamper heet is al om te gieren. En maar rossen in de stembus. Fuck die origami-vouwers!

VVD de grootste uit de overvolle, met StemmenStamper aangedrukte bus gekomen. Als tamelijk linkse rakker ben ik nog nooit zo blij geweest met een rechtse verkiezingsuitslag. Onbedaarlijk opgelucht ben ik dat de man met witter haar dan het mijne niet aan de macht is gekomen. Ik moet wel een beetje opletten wat ik schrijf nu trouwens, want er zijn toch zeker 9% van de stemmen in de gemeente Voorst naar de geblondeerde schat gegaan. Voor het gemak gaan we er maar van uit dat dit een foutje is geweest. In Enschede stond er porno op tijdens het stemmen tellen dus wie weet wat er in Voorst zich heeft afgespeeld en hebben de stemmentellers afgeleid door een voortplantings-voorlichtingsvideootje verkeerde data ingevoerd.

Rutte aan de macht. Wie het best lacht, lacht het laatst.
RK