‘Let op,’ staat er op Facebook, ‘we gaan dit weekend controleren op fietsverlichting!’

Politie Gemeente Voorst verdient een lintje. Zonder licht fietsen in de Spekhoek als de zon naar z’n nest is, is min of meer poging tot zelfmoord. Pikkedonker. Beetje licht in de duisternis kan geen kwaad dus gaan de politiehelden proberen de fietsers in de schijnwerpers te krijgen. En het allermooiste? Ze kondigen het aan. In plaats van keihard cashen door het gebrek van knipperlichies voor en achter, geven ze een waarschuwingsschot. Ik roep wel vaker wat over de overheid en de gemeente (kalm maar Jos, dit jaar gaat een columnpie aan je voorbij jongen, jij hebt je portie wel gehad dacht ik zo), dus dan moet je ook een flinke jongen zijn als het wel goed gaat. Ik vind dit sympathiek.

En toegegeven: daar zijn beste vrienden ook voor. Dat is de politie. Je beste vriend. Ik hoop voor menig Nederlander dat ze er ook een aantal andere vrienden op na houden, maar het idee is prachtig. Vroeger wilde ik ook beste vriend worden. Ik wilde bij de politie. Gelukkig waren er op mijn beurt wat beste vrienden in mijn omgeving die me daar een beetje vanaf hebben geluld.
‘Dan staat er iemand te wildpissen, Rens, en dan?’
‘… Dan ga jij dus vragen waarom ‘ie dat doet en wat ‘ie er bij voelt. Je zou ‘m lieflijk toefluisteren dat ‘ie het nooit meer moet doen en je zou hem een lift naar huis geven. Dat is geen politiewerk, dat doen vrienden.’
Ik snapte het toen even niet meer, want de politie ís toch je beste vriend? Linksom of rechtsom, ik vind het een stelletje bazen dat ze het op het internet knallen.

Maar wat is het gevalletje? De één na de andere hysterische comment op de facebookpagina van de politie. Of ze niets beters te doen hebben. Dat het belachelijk is. Dat ze boeven moeten gaan vangen. Dat ze muggenzifters zijn. Horken. Schobbejakken! Aan al die toetsenbord-terroristen: als jij met je zat gezopen harses over de wegen van de Spekhoek slingert en je krijgt een ferm tikkie van een passerende moeder die haar met Flügel volgetankte tieners ophaalt, jij je pootje breekt en 6 weekjes rollend door het leven gaat… Dan had je gewenst dat Piet Politie je op je licht had gewezen. Wie is er nu dan gek? Het gaat toch om veiligheid? Het is niet zo dat Oom Agent blaastesten gaan doen voor fietsers. Hoepel op, man. Knup een lichie aan je stuur, drink je bier en sodemieter verlicht en wel weer op naar huis. Zo hoort dat. Wees blij dat die gasten de boel een beetje in banen proberen te leiden. Dan kun jij je ongelimiteerd volgieten in de tent. Het is allemaal zo simpel.

Waar ik vorig jaar rond deze tijd mijn column opdroeg aan Jos, is deze dus voor de politiemensen van de gemeente Voorst. Sympathiek. Goed gedaan. Jos heeft een half uurtje bij het snackbeleid gefrummeld en jullie kondigen je controles aan. De zon scheen dit weekend alsof haar leven er vanaf hing en voor zover ik kon beoordelen lagen er geen dronkenlapjes in de sloot. M’n schoenen onder de modder en tien ladders in mijn panty. Ik ben licht in m’n kop, had licht op mijn fiets en heb lichtelijk teveel gedronken. Als vriend, met beste vrienden.

 

RK