‘Ze gaan voor de Bruine Brabantse Bos Bio Bamboe!’

Ik krijg een berichtje van de directeur van de dierentuin uit Rhenen. Daar zijn vorige week twee reuzepanda’s ingevlogen wat de gemoederen nogal bezighield. Uit Brabant werd speciaal voor het panda-paar bamboe overgeheveld naar Rhenen. Meer dan dertig soorten mochten de Chinese adoptieknuffels proeven. Daar keken speciaal geselecteerde dierenverzorgers dan naar en zij hielden bij op welke onbewerkte panfluiten de beesten het beste reageerden. Met notebloc en pen loerden zij gebiologeerd naar twee dikke reuzepanda’s die op een stengel zitten te kauwen. Hoe moet de gemiddelde MacDonalds medewerker zich voelen, vraag je je dan af.

Vervolgens wordt er gekeken op welk riet de beren het beste reageren en krijgen de panda’s voortaan alleen de soorten die ze lekker vinden en niets anders. De gevlekte Pooh-beren eten 50 kilo bamboe per panda per dag en eten hun prakkie het liefst ’s ochtends, in de namiddag of midden in de nacht. Het is maar goed dat die Chinese pluizebollen niet in de gemeente Voorst wonen. Dit grapje vraagt om wat toelichting.

Vorige week had ik in een wat pissige maar uiterst jolige bui een briefje opgesteld aan de burgervader van de gemeente Voorst. Reden? Ik was twee weken geleden op LenteLive, festivalletje in de Vecht. Op zaterdag is om 01:00 uur dat feest afgelopen en gemeente heeft ooit besloten dat om 01:30 uur alle friettenten moeten sluiten. 3500 man tussen 01:00 en 01:30 uur in een half uur voorzien van patat… Dan denken ze in Rhenen dat ze een dierentuin hebben. Het is allemaal goed afgelopen maar een paar extra stronkjes bamboe in de vorm van friet en kroketten waren geen overbodige luxe geweest. De burgemeester heeft gereageerd op de open brief en hij vroeg me of ik tijdens Koningsdag en Klompenfeest wat te doen had. Dan kon ik met pen en papier mijn bevindingen noteren tegen een uur of 01:30 uur, als de tentjes dicht gingen…

Over Nederlandse eetschandaaltjes gesproken: stukje gelezen over die bejaarde belhamels uit Groningen die de verplicht gestelde catering van hun tehuis kut vinden? De belegen boefjes bestellen stiekem hun eten bij een andere cateraar. Mag niet! Als oplossing halen ze als doorgewinterde drugsbaron stiekem hun eten op vanaf de parkeerplaats. Hun favoriete cateraar staat verdekt opgesteld tussen de plantsoenperkjes. Daar maken ze de deal rond en al lachend in hun vuistje karren de oudjes met rollator en al weer terug naar hun kamertjes. Krijgen ze een boete voor. Het is de kutcateraar of niets!

Ondertussen kauwen de panda’s rustig door op hun 30 soorten groenvoer. De directie was naar eigen zeggen opgelucht dat de beren de groene stengels van de Brabantse Bamboeboer lustten. Het zou toch wat zijn als die gasten hun eigen eten niet door hun berenstrotje konden krijgen!

Ik zou graag een voorstel willen doen. Wat als we met mensen nou eens net zo om gaan als met de panda’s uit Rhenen. Dat we eten wat we willen en hoelaat we willen. Dat de frietkraampjes lekker open blijven tot een uur of 2 na een avondje drinken en dansen en de bejaardjes 30 soorten diner voorgeschoteld krijgen.

Het is maandag en ik stap op de fiets richting de redactie met maar één liedje in mijn hoofd: ‘Als je van beren leren kan…’
RK