De paashaas had vorige week zijn kont nog niet gekeerd of zijn verre achterneef Konijnemans stond in de spotlights. Dierenorganisaties hadden een onderzoekje gestart en wat blijkt: menig konijn is zo depressief als Flappie op kerstochtend en zit te verpieteren in zijn konijnenhok. Waarom? De konijnen willen graag een vriendje.

Als trouwe opvolger van de aloude knuffelbeer wordt door menig wanhopige ouder een knuffelkonijntje aangeschaft. Houten hok, beetje stro, knabbelblok en het kind is voor tenminste drie hele dagen blij met een levende pluizenbol. In zijn eentje verpietert Duracell weg tussen vier houten Welkoop-muurtjes. Als hij ’s avonds in zijn hokje zit, Tindert het konijntje zich lam. Voor degene die Tinder niet kennen: dat is een dating-app. Op je mobiele telefoon komen fotootjes van potentieeltjes langs en die kun je naar links of rechts vegen. Links is weggooien, rechts is ‘liken’. Als de andere kant jouw koppie ook wel ziet zitten en je allebei naar rechts hebt geveegd heb je een match en kun je chatten. Was alles maar zo simpel. Enfin, het konijntje Tindert elke avond en alles gaat naar rechts. Hangoren, dwergkonijn of aan één oog blind… Het konijntje liket zelfs cavia’s, omdat hij zo graag een vriendje vindt.

In de Stentor stond vorige week dat er op de kermis in Apeldoorn een kuddetje lok-loverboys is losgelaten. Ik verzin het niet. De loverboys moesten botsauto’s en grijpmachines af om gewillige tienermeisjes mee te lokken. Als lokmiddel moesten ze de meisjes, tussen de 13 en 15 jaar vertellen dat ze op de televisie zouden komen als ze mee zouden doen aan een fotoshoot. Menig Apeldoorns meisjeshart ging sneller kloppen. Doutzen uit Friesland? Geraldien uit Apeldoorn is de nieuwe covergirl van Vogue!

Ik vraag me dan af hoe zulke loklovers worden geselecteerd. Kun je daar op solliciteren? Is een bontkraag verplicht? Waar staan die vacatures? Een vriend van me had ook gesolliciteerd. Kwam niet door de procedure. Toen hij om een reden vroeg, antwoordde één van de selecteurs: ‘Je ziet er veel te aardig uit. We zoeken meer een Thierry Baudet-type’. De vriend was wel teleurgesteld. Om te compenseren bestelde hij ’s avonds zijn biertje in de kroeg in het Latijn. Vervolgens verkondigde hij aan de bardame dat het enige recht van een vrouw het aanrecht was. Een echt Baudetje, laten we maar zeggen. Toen de barvrouw hem terecht een blik als een ijskonijn toewierp, viel ik bij: ‘Neem het hem maar niet kwalijk. Hij is afgewezen als lokloverboy’. De barvrouw begreep het en als troost kregen we er een shotje bij. Een kopstootje.

De overige selectie van de Apeldoornse mooi boys had goed gepresteerd want het gros van de meisjes wilde gewillig meewerken en trapten dus in de praatjes van de heren. De politie is geschokt. De meisjes zitten inmiddels weer thuis, in hun meisjeskamer tussen vier roze geverfde muren met Ikea-plankjes. Als ze ’s avonds op haar bed zit, Tindert het meisje zich lam. Alles gaat naar rechts. Puistenkoppen, gladjakkers, jongens die vader vast niets vindt… Zelfs engerds liket het meisje, omdat zij zo graag een vriendje vindt.

RK