Ik geloof dat het leven met een knipoog nemen de enige manier is om een beetje vrolijk door ons korte bestaan te stappen. Zolang we lachen is er hoop. De laatste tijd vertrouw ik het leven niet meer zo. De rollen zijn omgedraaid. Ik knipoog niet naar het leven, maar het leven knipoogt naar mij. Ik weet niet meer wat ik moet geloven. Het leven dolt met mij. Het neemt me keihard in de maling. Ik weet niet meer wat ik geloven moet. Ik sta niet meer te kijken van knetter-racistische tweets van Trump of gasten die tijdens hoorzittingen in een gerechtshof shotjes gif naar binnen gieten. Mij verbaast niets meer. Ik was vrijdagavond bij een voorstelling van een cabaretier die riep dat er steeds meer verwarde mensen gekke dingen doen. Nu lijkt me dat ook een beetje de definitie van een verward mens, maar hij heeft gelijk. Van deze wereld raakt elk weldenkend mens ontzettend in de war.

Zo was er afgelopen zaterdag een noodverordening in Dokkum en ik maakte me daar zorgen om. Alleen al het feit dat er in een Fries plaatsje als Dokkum een noodverordening van kracht is, is al om je te bescheuren. Maar dat de reden van het paniek-voetbal pieten demonstraties zou zijn, had je me een jaar of tien geleden niet moeten vertellen. Dan had ik je keihard in je bakkes uitgelachen. Maar het gebeurt en ik ben er mee bezig. Trump president van Amerika, nog zoiets. Vijf jaar terug wisten we niet beter dan dat dat die engerd een hooggeblondeerde multinational was met een oempaloempa huidskleur. Tegenwoordig leidt dat ongeleide projectiel een land. Het grootste land van de wereld, wel te verstaan. De man roept zulke doldwaze dingen op internet dat ik niets, en daarbij misschien wel alles geloof. Ik sta nergens meer van te kijken. ‘Verwarde man leidt Amerika’. Het raakt me niet. Als iemand me nu vertelt dat Trump Nederland heeft gekocht, verbaast het me niet. Als diezelfde Trump morgen bedenkt dat alle zwarte pieten wit moeten…

Niets choqueert mij nog. Ook niet dat Prins Harry eindelijk een meisje heeft gevonden. Een actrice. Het is niet eens een grap! Het is waarheid. Lijkt me fantastisch de reactie van the Queen te mogen monitoren. Dat in plaats van een braaf miljonairs-dochtertje Harry thuiskomt met een bloedmooie actrice uit Hollywood. Hij vraagt de griet ook maar meteen ten huwelijk. Harry heeft humor, en dat vind ik wel leuk.

Een dag later neemt Praljak, oorlogsmisdadiger in hart en nieren, een dodelijk shotje gif in de rechtszaal. Het goedje wat de blaaskaak inkiepert blijkt kaliumcyanide te zijn, wat leidt tot hartfalen. Denk dat het een leuk experimentje van de Kroaat was om te kijken of hij überhaupt over een hart beschikt. Ik keek er niet meer van op! Nam het aan als zoete koek. Niets of juist alles brengt mij in verwarring.

Ik weet niet meer wat ik geloven moet. En nu vertrekt als klap op de vuurpijl vandaag die ouwe bromsnor ook nog naar Spanje. Mijn enige sprankje hoop in deze knettergekke wereld. In hem mag je als weldenkende volwassen vrouw op je 28e niet meer in geloven, trouwens. Maar als we in een Goedheiligman al niet meer in mogen geloven…?

RK