Graag wil ik even van de gelegenheid gebruik maken om super voetbaltalent Christiano Ronaldo oprecht te condoleren met het vreselijke voorval van vorige week. Wat is er gebeurd? Op het naar de voetballer vernoemde vliegveld in Madeira heeft de profvoetballer en megatalent Ronaldo een standbeeldje gekregen. Van z’n snuitje. Het doek ging omhoog en wat we, vergezeld met de hele wereld aan camera’s aanschouwden was werkelijk waar een giller.

In vergelijking tot dit standbeeld is Shrek een lekkertje. Wat een wanstaltig ding, ik zou hem nog niet als vogelverschrikker in de tuin willen hebben. De kunstenaar zelf vindt dat hij fenomenaal werk afgeleverd heeft en durft het vormeloze gietwerkje in volle glorie te verdedigen. Als je dat durft tegen één van de beste aanvallers van de wereld, dan heb je ballen. Ronaldo was naar eigen zeggen wel ‘heel blij’ met het standbeeld. Vind ik dan weer sympathiek. Ofwel het joch was ladderzat toen ‘ie dat aan de wereld verkondigde, of we moeten hoognodig even een afspraakje plannen bij Pearl. Dat Ronaldo een pathologische leugenaar is dat geloof ik niet. In de voetbalwereld liegt niemand en is alles transparant, kijk maar naar de FIFA.

Ik vond dat ik als nieuwe columnist van het Voorster Nieuws even moest aftasten welke selectie onderwerpjes ik aantikte. Politiek was al wat spannend maar het hele Go Ahead Eagles fiasco vind ik nog tien keer spannender. Als je als dame durft mee te praten over de in Eredivisie afdalende adelaartjes ben je al gauw een gekke griet maar ik ga toch een poging wagen. Die titel pakken ze me toch al niet meer af.

Ik hoop van harte dat Go Ahead Eagles kan handhaven. Het is kantje boord. Dat we volgend jaar weer op ’s Neerlands allerhoogste niveau mogen meeballen. Uit tegen Ajax in het dan inmiddels omgedoopte Johan Cruijffstadion. Zou die dat misvormde standbeeldje van Ronaldo vanaf z’n wolk hebben geritseld? Zit ‘ie zich daar samen met Piet Keizer op de knieën te slaan van het lachen? ‘Als ze mij geen stadion geven, dan Ronaldo geen vliegveld!’ Piet en Johan, Hemelse kwajongens.

Go Ahead Eagles heeft sinds vorige week een nieuwe trainer. Het internet ontploft met blijdschap en boze berichten: ik ben vooral heel erg blij dat er iemand is die het stelletje roodgele rakkers in de Eredivisie tracht te houden. Maaskant begon bij de Deventerse voetbalclub met Kung Fu training. Vind ik een bijzonder strategische keuze: mocht het de Eredivisie niet handhaven heeft het team in ieder geval overlevingskans na de beslissingswedstrijd, wanneer er weer een stelletje opgefokte clubfanaten het veld op stormen. Dat is visionair denken. ‘De jongens moesten even iets anders doen’, vertelde hij vorige week in de krant. Na de Kung Fu lessen gingen ze paardrijden en punniken: alles voor de handhaving. ’s Ochtends moeten ze voor de spiegel staan en 100x ‘Ik ben goed genoeg voor de Eredivisie’ tegen zichzelf zeggen. ‘Anders krijg ik voor straf een standbeeld,’ komt daarna.
Kennelijk helpt het: de Kung Fu panda’s wonnen afgelopen zondag van FC Twente.

Ik wens Robert en Go Ahead Eagles alle geluk komende tijd. Onthou: alleen met tegenwind kun je (op)stijgen.
RK