Onbedaarlijk hard gelachen om dit met goud(vis) omrande stuk in het AD.

Hans van Manen moet zijn 80 uitgezette goudvissen uit de gracht van Veenendaal hengelen. Ik neem je even mee. Van Manen wilde de grachten in Veenendaal een beetje opkalefateren door er een emmertje of 10 goudvissen in te flikkeren vorig jaar. Het idee is prachtig, hij werd geïnspireerd door Finding Dory, denk ik. Een ieder vindt de beesten schitterend en de Vergeetachtige Vinnen hebben nog nooit zo’n lol gehad. ‘Uit de kom’ krijgt ineens een heel andere lading.

Komt er een expertje van de PSIE. De, komt ‘ie: Platform Stop Invasieve Exoten langs bij de grachtjes. De goudvissen motten er uit. Het is een heus gevaar voor de samenleving want als die Goude Geile Guppies gaan rampetampen met Krolse Kroeskarpers dan heb je de poppen aan het dansen! Mag niet. Moet weg. Het lijkt godverdomme het A4’tje van Gekke Geert van de PVV wel! Terug naar je kom, stelletje schavuiten! En al helemaal niet vermenigvuldigen hier in de grachten. VAN DE GRACHTEN BLIJF JE AF, GOUDVIS! KOM!

Nu staat van Manen al twee dagen met schepnetje in de gracht. Zie ik dan voor me. Goudvissen te vangen.

Terwijl Turkije een oorlog verklaart, de politieke leiders hun ingestudeerde riedeltje tentoon stellen en de wereld in fucking brand staat, staat van Manen met zijn schepnetje. Hij wilde alleen de boel een beetje opfleuren.
Glimlachen toveren op kindergezichtjes die wijzend langs het water lopen. Nu staat hij met een potlood, papier en schepnet. “43…” – en de vis plonst in het emmertje. Hoop dat ‘ie ze keihard door de pot spoelt en dat ze het allemaal overleven.

Zo niet: Hans, ik wil wel een emmer. Fok ik ze door met m’n konijn, kippen en paard. En die fok ik weer door met m’n kater.