Voor menig voetbalsupporter of radio-DJ was dit een week om snel te vergeten.

Te beginnen met een Evert Santegoeds’je: Het breken van Q-music radio-dj’s Mattie en Wietze. Het olijke duo dat elke ochtend door vele autoradio’s knalt, is uit elkaar. Waar ze een paar weken terug nog middels ketting aan elkaar vastgeketend het leven door gingen, klinkt er nu heel andere muziek. De twee zouden respectievelijk overvliegen naar Skyradio. De meedogenloze Mattie had andere plannen. Bij Q-Music tekende hij achter de rug van zijn collega en vriend Wietze om, een nieuw solo-contractje bij. Niet erg sympathiek. Het mondde uit tot een ware hetze. Het stel liet door middel van het gooien van traditionele media-modder geen spaan van elkaar heel. Het huwelijk, wat jarenlang hét pareltje van Q-music was, ligt aan diggelen. Met dank aan Mattie, radio-rat in hart en nieren. Matennaaier die verleid werd met een Tesla – ja echt, ik verzin het niet – en een soloshow bij Q. Q is good for you. Dat geldt zeker voor Mattie.

De gebroken Wietze heeft het nakijken en likt zijn wonden. Een boze e-mail werd de ether ingeflikkerd om het drama te completeren. Sjiek? Allerminst. Begrijpelijk? 100%. Wietze droomt over de ketting waarmee hij afgelopen weken nog vastgeketend zat aan Mattie. De ketting zit dan niet om Mattie’s pols maar heel ergens anders.

Ik moest bijkomen van alle DJ dramatiek. Zondag zap ik tegen beter weten in op zoek naar wat vertier. Ik eindigde bij de wedstrijd Excelsior – Feyenoord. Feyenoord, wat na jaren ploeteren een grote kans op de landstitel heeft en het in dit duel kon beslissen. Ballen voor de schaal. Het bleek het Mattie en Wietze-syndroom van de voetballerij. De Rotterdammers werden met 3-0 van de mat geveegd. Feyenoord bleef verbouwereerd achter. De fans waren er kapot van om over de spelers maar te zwijgen. Het florerende Feyenoord, wat jarenlang het nakijken had op de landstitel, werd door eigen spiegelbeeld in de zilveren schaal verblind. Het mocht nog niet zo zijn. Uitgerekend een Rotterdamse club brak het naar landstitel smachtende Feyenoord op. Ook voor deze kameraden was het geen fijn weekje. Volgende week beter. Bitter ballen voor de schaal.

Tegelijkertijd stond mijn telefoon roodgloeiend met vrienden die me condoleerden met het verlies van de Eredivisie. Tijdens de wedstrijd van Feyenoord speelde Ajax tegen Go Ahead Eagles wat in een nederlaag eindigde voor de adelaren. Het doek was gevallen. Rood-geel voetbalt volgend jaar definitief in de Jupilerleague. In een interview na de wedstrijd liet aanvoerder Sander Duits weten na dit seizoen te stoppen. Zijn hart huilt maar zijn knieën nog harder. Als een adelaar met gebroken vleugel verlaat hij de allerlaatste keer het Amsterdamse stadion als topsporter.
Het is zondagavond als ik zuchtend de televisie uitzet. Wat een week. Breek me de bek niet open.
RK
www.renskekruitbosch.nl