‘Filibuster?’
‘Ja, Baardmans, verzin daar maar ‘ns een rijmwoord op!’

 

Sint is in het land en als Sint in het land is bellen die ouwe bromsnor en ik dagelijks. We lullen wat over het weer, politiek en mooie meiden. Over de Pieten discussie zwijgen we in alle talen, daar wordt volgens die ouwe bok wel genoeg over geëmmerd. Ik geef hem wat laatste updates uit het nieuws en raaskal wat roddelarij hier uit de contreien. Dat telefoon-tafereeltje vindt ieder jaar weer plaats en ik vind het machtig mooi. Vooral de wetenschap dat ‘ie zonder mijter op z’n grijze kop aan een draadtelefoon met me telefoneert. Af en toe mag ‘ie met de Iphone van Hoofdpiet bellen maar blijft dan steevast op zijn honk zitten. Tradities en gewoontes ram je er niet zomaar uit.

 

Ik leg uit dat een filibuster een tactiek is om vertraging te creëren voor een wetsvoorstel. Dat partijtjes in de Kamer exorbitant lange spreektijden aanvragen zodat het stemmingsproces wordt vertraagd en daardoor er onvoldoende tijd is een wet ofwel in het leven te roepen, of in dit geval af te schaffen. De 50Plus partij had 15 uur aangevraagd en de PVV 20. Moest allemaal in de nacht van vorige week maandag op dinsdag plaatsvinden. 15 uur onafgebroken lullen alsof je leven er vanaf hangt. Zelfs ik vind dat pittig. Zeker voor een partij als de 50Plus. Die gasten horen in bed te liggen rond die tijd! Geen gekkigheid met uren kakelen. Lekker naar bed. De PVV was zo langdradig dat het na een uur of wat werd afgekapt door de voorzitter. Kon dat maar vaker.

 

‘En wat was dat met Doornroosje? Wilde een Britse vrouw dat sprookje nou verbieden omdat dat seksuele intimidatie was, dat die Prins het meisje kuste?’ Ik hoor hem een stukkie van zijn taaitaai afbijten.
‘Dat is in Engeland, Sint. Maak je er maar niet te druk om.’
Ik leg hem uit over de hele #metoo toestanden die zich nu voltrekken op het wereldwijdeweb. Kennelijk niet wereldwijd genoeg want die ouwe heeft geen idee waar ik het over heb. Ik vertel hem alles wat hij horen wil. Maar in dit geval wil hij even niets meer horen.

Sint is nooit zo’n ellenlange kwakert maar windt zich nu bovengemiddeld op. Dat sprookjes van kinderen zijn. Dat fantasie nooit verboden moet worden. Dat als je maar goed genoeg kijkt, alles kan en alles bestaat. Dat alles, maar dan ook alles mogelijk is, als je er maar in gelooft. Maar er geloven zo weinig mensen. Niet in elkaar, niet in de wereld maar vooral niet meer in zichzelf. En dat vindt die bromsnor een doodzonde want zonder het geloof in hem had ik nu geen telefoongesprek. We moeten volgens Baardmans weer leren geloven in het goede en in wonderen. Meedenkend zijn. Magie ontdekken in onszelf en in elkaar.

 

Voordat we ophangen vertel ik hem dat Burgemeester Penninx en co het eettentjes-beleid vorige week dinsdag hebben verlengd tot 02.00 uur. Dat hij dat op een bijeenkomt op het gemeentehuis heeft verteld.
Lang is het stil aan de andere kant van de lijn. Hij bijt een stuk van zijn taaitaai.
‘Dit is het levende bewijs,’ fluistert ‘ie zachtjes, ‘dat magie en wonderen bestaan. Ook zonder fili-dinges.’

RK