Heel veel politiek volg ik niet dus ik had me voorgenomen bij de start van het hagelnieuwe kabinet eens een keer op te letten en het een weekje te volgen. Kijken wat die gasten daar nou een hele dag zitten te doen. Ik heb een paar keer gecheckt of ik niet naar Jiskefet of ander cabaret aan het loeren was want wat heb ik moeten lachen om die lui. Het hardst gierde ik om Thierry Baudet. Die roept dingen namens Forum voor Democratie met zijn handlanger Theo Hiddema. Diezelfde Hiddema lijkt trouwens regelrecht uit een stripboek gewandeld te zijn, maar als we daar op gaan elimineren zouden Geertje en Sieb ook niet helemaal lekker door de commissie komen. Of zouden ze daarop selecteren…?

Ik snap die populariteit van die Baudet wel, hoor. Hij pretendeert de stem laten horen van het “gewone” volk en probeert tegen de scheentjes van de grote jongens aan te schoppen. Gewone volk heb ik ook nooit begrepen want ik vind het berelastig me voor de geest te halen wie dat dan zijn. Staat dat in je paspoort? Renske Renée Kruitbosch, vrouw, ongewoon volk. Ik moet dat die Baudetteketet toch ‘ns vragen. Het is bijna aandoenlijk hoe Thierry-boy als een opgefokte tiener staat te razen. Zo ook tegen Klaassie Dijkhoff, die er in alle rust op reageerde. En grappig, ook. Baudet vond het flauw dat alle grote jongens op het Binnenhof na hun carrière in de Kamer zo gemakkelijk een topfunctie bij een groot bedrijf konden krijgen. Dat vond hij vriendjespolitiek en oneerlijk en vroeg om opheldering bij ome Klaas. Klaassie is de beroerdste niet en reageerde daar grandioos op door te stellen dat het logisch is dat goeie gasten goeie banen bekleden. Als jij je hebt laten zien in de Kamer dat het logisch is dat bedrijven je graag willen hebben. Dat je als speler van PSV ook niet van een hockeyveld af komt gerend maar dat je je ook eerst hebt moeten bewijzen in een ander team. Ik ben niet vies van een beetje overtrokken beeldspraak dus ik zat hinnikend achter mijn pc.

De kamer ginnegapt er wat van af. Ze zijn blij eindelijk te mogen beginnen na maandenlang gedimdam over wie, wat maar zeker niet waar. Ze zijn blij te mogen doen waar ze voor zijn aangenomen: ellenlange dagen lullen over wat het land en vooral de Nederlanders bezighoudt. Ze hebben er zin in. Kamerleden stonden te trappelen. Popel-politiek. Ze debatteren om te zorgen dat we het gezonde, rijke Nederland blijven die we zijn. Wat me dan verbaast zijn die reacties op internet. Dat de leden, let op: teveel lachen in de Kamer. Nu bestaat in mijn ogen tevéél lachen niet, maar dat terzij. Dat ze problemen weglachen. Dat ze alleen lachen omdat ze zelf zo een bak met geld verdienen. Toegegeven: dan zou ik ook de hele dag lachen. Maar wat kennelijk niemand in zijn bolle boosje haalt is dat die lui wèrken. Dat dit hun baan is. En je maakt mij niet wijs dat er niet op elke welkvloer geouwehoerd wordt. In iedere beroepsgroep wordt gelachen. Ieder bouwvakkerselftal heeft een Baudet die heel hard schreeuwt en na een minuut of drie door de Klaas van de cement compleet zijn schaftkeet weer in geluld wordt. Iedere kapperszaak heeft zijn nét iets te ver door geblondeerde Geert Wilders met wat fanatieke opvattingen over kleurspoelingen. Op elke bank werkt een Jesse Klaver die bomen, bejaarden en beesten wil knuffelen. Ieder advocatenkantoor heeft zijn eigen Marianne Thieme die ieder onderwerp weer naar ‘klimaat’ weet om te lullen. Op elke werkvloer wordt gelachen. Laat dat clubje in de Kamer dan ook af en toe een dolletje maken. Anders zou het ook maar een dooie boel worden. Humor schaadt nooit. En tot die tijd? Blijf ik het volgen. Het Kabinet Cabaret. Starring? Baudet!