Het waait. Het stormt. Ik schreef vorige week wat over de kleur oranje en prompt: code oranje in ’t land. Moet ik om grinniken. Ome God hoeft maar een windje te laten en het wordt meteen gecodeerd. Dit keer was het een natte scheet. Code oranje. KNMI stelt dat je voorbereid moet zijn op gevaarlijk of extreem weer waarbij de impact groot is en er kans is op schade, letsel of overlast. Ik wens PEC Zwolle ontzettend veel succes met het oranje hart van Stegeman. Wie dit grapje niet snapt, heeft de column van vorige week niet gelezen.

Er zijn vier kleurencodes. Wist ik niet. Groen: geen bijzonderheden. Code geel: wees alert. Er is mogelijk kans op gevaarlijk weer. Code oranje, net uitgelegd. Code rood: onderneem actie.  De weersituatie kan voor zoveel schade, letsel en overlast zorgen dat het maatschappij-ontwrichtend kan zijn.

Ik wil graag een suggestie doen. Ik stel voor dat het hele verplegend én leidinggevend personeel van de TBS kliniek in Den Dolder deze codes uit het hoofd leert. Als we de patiënten en de werknemers nog uit elkaar kunnen houden. Zijn allemaal gek, daar. Codes. Niet voor het weer, maar voor de omgeving. Als er weer een mallerd te laat uit de ballenbak komt. Groen: alle gekken nog binnen. Geel: aantal op huppel-verlof. Oranje: er is een Flippo een tikkie te laat. Rood: Knettergekkie kwijt. Het kan niet zo zijn dat vorige week al enige dagen een gevaarlijke kokosnoot niet terugkomt van zijn uitje en omgeving hier niet over wordt ingelicht? De familie van de man had al maanden aan de bel getrokken bij de kliniek. Code rood. Daaraan had de kliniek, broertje dood. Ik snap het niet. De wereld is gek, Den Dolder is de hoofdstad.

Ik denk aan de familie van Anne Faber. Hoe vader Faber de krant open sloeg, of zijn tablet aantikte en zag dat er weer zo een gestoorde giechel de hort op was en te laat terugkwam. Alleen daarom zou het hele systeem overhoop moeten.

Het stormt. Niet alleen met het weer. In de Tweede Kamer barstte een tornado los. Code rood. Diep, donkerrood. Denkerrood. DENK-doerak Ozturk ging totaal alle grenzen over toen hij zijn SP-collega betichte van samenzwering met terroristische organisaties. Voorzitter greep in. Oz bleef hakketakken. De microfoon ging uit, maar Oz ratelde door. Als een wervelwind greep hij om zich heen in de Kamer. Code oranje. Alert zijn op gevaarlijk of extreem gedrag waarbij de impact groot is en er kans is op schade, letsel of overlast. Overlast, dit keer. Overschreeuwen. De wereld is gek.

Code oranje. Oranje verloor van Portugal. Qua voetballerij heeft de gemiddelde fan dit jaar al heel wat te verstouwen gehad. Het stormt in voetballand. Nations League. Snapte het niet. Nieuw gebbetje van de UEFA. Het voor spek en bonen meeballen kan je een ticket opleveren voor het EK van 2020. Als je jezelf niet via de reguliere weg naar binnen balt. Bent u nog met me? De Nations League is de TBS kliniek van Den Dolder: als je zelf niet in het EK komt, krijg je wel via een omweg een mogelijkheid.

Op dit moment gaat mijn leven aardig code groen. Ik ga wel lekker. Komend weekend mijn allereerste officiële cabaretje. En hoewel ik wéét dat dit is wat ik wil, stormt het in mijn hoofd en hart. Code rood. Diep, donkerrood. De grapjes haperen soms nog wat en onzekerheid staat als een soort Ozturk door de (boven)kamer te tetteren. Maar we gaan het doen. Vol goede moed. Met het angstzweet op m’n rug. Ik hoop zondag op code oranje. Met kans op schaterlach, giechelen en een beetje overlast.